Hybridní technologie Toyota

Již více než 20 let je společnost Toyota průkopníkem hybridních vozů, které pravidelně vítězí na poli spolehlivosti a ekologie. Právě společnost Toyota přišla již v roce 1997 s prvním hybridním modelem Prius, který přinesl zcela nový zážitek na poli osobních vozů. Právě Toyota tak definovala zcela nový pojem Hybridní vůz. Pojďme se nyní společně podívat, co vlastně jsou hybridní vozy Toyota.

Hybridní pohon není pouze jeden

Hybridních pohonů, jako takových je více. Setkat se můžete s následujícími:

  • Sériový Hybrid – funkce motoru je zde primárně určena k dobíjení baterií, které následně pohánějí samotný vůz. Jedná se tedy prakticky o elektromobil s dobíjecí centrálou.
  • Mild Hybrid – elektromotor v tomto typu hybridního pohonu slouží spíš jako doplněk při akceleraci, popojíždění a také při brždění díky rekuperaci. Jízda čistě na elektrický pohon není možná a ve většině případů jej nelze nabíjet z elektrické sítě.
  • Full Hybrid – tento typ hybridního pohonu dovoluje, jak jízdu čistě v elektrickém módu, přes kombinaci motor plus elektromotor, až  po jízdu na spalovací motor. Nabíjení je zde řešeno rekuperací při brždění, případně dobíjením spalovacím motorem.
  • Plug-In Hybrid – poslední zmíněný je typ hybridního pohonu, který dovoluje nejdelší jízdu čistě v elektrickém módu, avšak za cenu nutnosti dobíjení z elektrické sítě. Ve skutečnosti se jedná o Full hybrid s vyšší kapacitou baterií, která dovoluje poměrně značný elektrický dojezd.

Právě poslední dva zmíněné, to jest Full Hybrid a Plug-In Hybrid najdete v nabídce modelů Toyota, přičemž Full Hybrid má zde výhradní zastoupení.

Jak funguje Toyota Full Hybrid?

Toyota hybrid obsahuje vyladěné spojení konvenčního spalovacího motoru a elektromotoru, které zajišťuje vyšší výkon a nižší spotřebu. Při nižších rychlostech využijete primárně elektromotor a ve chvíli, kdy je třeba zvýšeného výkonu aktivuje se konvenční motor, který systému přidá na výkonu. V případě ustálené jízdy spolu synergicky spolupracují, čímž dosahují lepších výkonů a zároveň nižší spotřeby než kdyby pracoval každý sám. Více se dozvíte ve videu.

Co obsahuje hybridní systém Toyota?

  • Baterie hybridního pohonu – se dobíjejí vždy, když dojde ke zpomalování, brždění a také prostřednictvím generátoru poháněného konvenčním motorem.
  • Elektrický motor – slouží jako sekundární pohon a zároveň, jako rekuperační jednotka, která dobíjí baterie během brzdění.
  • Generátor – nabíjí baterii hybridního pohonu a pohání elektromotor.
  • Planetová převodovka – zajišťuje tiché a plynulé rozdělení pohonu mezi konvenčním a elektrickým motorem. Je prakticky bezúdržbová a nahrazuje tradiční převodovku.
  • Měnič – zařízení, které reguluje tok elektrického proudu do baterie hybridního pohonu a z ní upravuje napětí dodávané do elektromotoru v zájmu zvýšení výkonu. Navíc řídí tok energie do klimatizace a zajišťuje správnou teplotu v interiéru vozidla dokonce i tehdy, když spalovací motor nepracuje.
  • Spalovací motor – společnost Toyota je po celém světě proslulá spolehlivostí svých motorových jednotek a ani v případě hybridních pohonů tomu není jinak. Dynamické a zároveň úsporné motory zajišťují, jak potřebný výkon, tak v případě potřeby napájejí generátor v zájmu nabíjení baterie.

Jízdní režim Toyota Hybrid

V každém modelu Toyota hybrid naleznete vždy také ukazatele hybridního systému a aktuálního jízdního režimu.

  • Režim EV – čistě elektrický režim jízdy. Nulová spotřeba, nulové emise, tichá jízda.
  • Režim ECO – zaměřeno na spotřebu. Vůz primárně cílí na co nejmenší spotřebu vozu a zároveň na nízké emise, na úkor výkonu.
  • Režim POWER – v tomto režimu vůz ožívá a jízda se mění na dynamickou, avšak na úkor spotřeby.
  • NORMÁLNÍ režim – zlatá střední cesta, která Vám přinese optimální střed mezi spotřebou a výkonem.

Výhody

V případě, že si zakoupíte hybridní vůz Toyota, čeká vás více než jedna výhoda. Pojďme se na ně společně podívat.

Nízká spotřeba paliva

Ta je primárně vidět u městského provozu, kdy v případě natankování paliva v hodnotě 1.000Kč s konvenčním motorem stejného objemu dojedete 399 km, zatímco v hybridním modelu Toyota se stejným objemem se váš dojezd zvýší na 981 km.

Spolehlivost

Veškeré vozy Toyota jsou známé pro svou spolehlivost, avšak hybridy je ještě o něco překonávají. Tento fakt potvrzují nezávislé výzkumné agentury, které umisťují hybridy Toyota na přední místa v žebříčcích spolehlivosti.

Nízké provozní náklady

Méně standardních dílů, které podléhají opotřebení, jakými jsou dvouhmotový setrvačník, spojka, alternátor, startér nebo hnací řemeny, přináší nižší riziko poruchy a tím pádem i vyšší celkovou spolehlivost. Díky rekuperačnímu brždění navíc dochází i k nižšímu opotřebení brzdné soustavy.

A co Plug-in hybrid Toyota?

Pokud uvažujete nad delší jízdou čistě na elektřinu, je vhodné zamyslet se nad Plug-in hybridní verzí našich modelů. Nabízejí totiž výrazně vyšší dojezd čistě na elektřinu, tudíž produkují nulové emise CO2 a také spotřebují přesně nula litrů pohonných hmot. Navíc v případě, že se baterie vybijí, začne vůz fungovat, jako klasický Toyota Full hybrid a tím pádem spotřeba nebude tak vysoká, jako jízda čistě na konvenční paliva.

Hybridní řada modelů Toyota

Hybridní modely Toyota
Toyota aktuálně nabízí více než deset modelů s hybridním či Plug-in hybridním pohonem. Je tedy opravdu z čeho vybírat a to jak v segmentu malých vozů, přes rodinné kombi spolu s manažerským sedanem až po malé i velké SUV. Vybere si opravu každý.